Yargı Yayınları Vizyoner Liderlik
SUNUŞ
XXI. yüzyılda birçok ülkenin ekonomik, siyasal ve sosyo-kültürel yapılarıyla birlikte köklü bir değişim süreci içine girdikleri gözlenmektedir. Planlı ekonomiden serbest pazar ekonomisine geçilmesi, siyasete daha liberal bir felsefenin benimsenmesi ve demokratikleşme eğilimleri değişimin önemli göstergeleri olarak kabul edilebilir.
Bununla birlikte işletmelerin, değişen koşulların gereklerine uygun bir yapılanma gerçekleştirmek için genellikle örgüt yapılarını, stratejilerini yeniden değerlendirerek, temel faaliyetlerini yeniledikleri ve bunun yanında iş süreçlerini yeniden tasarladıkları görülmektedir. Bu değişimler örgüt için yeni bir vizyonun yaratılması ve bunun tüm örgüt üyeleri tarafından paylaşılmasını gerektirmektedir. Bu paylaşımın sağlanması ise örgütte etkin bir liderin varlığıyla mümkün olacaktır.
Liderler, işletmelerin gelecekte olmak istedikleri duruma gelmeleri için oluşturdukları yeni vizyon ile birlikte gerekli örgütsel koşulları da hazırlayarak çevresel değişimleri fırsatlara dönüştürmektedir. Bu durum, liderliğin değişim ve yeniliğin yönetiminde ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Liderlik, insanlık tarihi kadar eski bir kavram olmasının yanında, tarihsel süreçte sürekli anlamı ve içeriği değişen bir olgudur. 18. yüzyıldaki sanayi devrimi sonrasında liderlik üzerine yapılan çalışmalar hızla çoğalmıştır. Birçok araştırmalar yapılmış, ulaşılan bulgular yorumlanmış ve kavramla ilgili çeşitli teoriler ortaya atılmış ve yirminci yüzyılın sonlarına kadar geliştirilerek uygulanmışlardır.
Günümüzde, küreselleşmenin etkileri ile tüm dünyada büyük bir ivme kazanan teknolojik, ekonomik ve sosyal gelişmelere paralel olarak, gerek özel sektörde gerekse kamu kurumlarında yönetsel anlayış değişiklikleri kaçınılmaz olmuştur. Bu bağlamda birçok yeni yönetim anlayışı ortaya konmuş ve bu anlayışlar kendisini benimseyen yönetici/liderler tarafından birçok işletme ve kurumda pratiğe dönüştürülmeye çalışılmıştır.
İşte vizyoner liderlik, diğer yönetim teorileri ışığında geliştirilerek bu son dönemde ortaya çıkan yeni yönetim anlayışlarından biridir. Bu anlayış, liderin, başında olduğu kurumu, proaktif (öngörüsel) ve insancıl bir yaklaşım ile öngörülen gerçekçi bir hedef doğrultusunda, hizmet verdiği kimselerin (müşteriler, vatandaşlar) beklentilerini temel alarak idare etmesine ve sürekli gelişme içinde tutmasına dayanmaktadır.
İşletmeler ile kamu kurum ve kuruluşlarının “vatandaş merkezli” bir yapıya büründüğü günümüzde, vizyoner liderliğin işletme ve kamu yöneticileri tarafından uygulanma gerekliliğinin, liderliğin tarihsel gelişimi ile bu gelişme sürecinde vizyoner liderliğin yeri ve özellikleri çerçevesinde ortaya konması, bu çalışmanın özetini oluşturmaktadır.
Kuşkusuz bu çalışmanın oluşturulmasında görünür, görünmez birçok kişinin katkısı bulunmaktadır. Bütün bu çalışmanın özellikle bitirilmesi noktasında düşüncelerinden ve akademik birikimlerinden geniş ölçüde yararlandığım değerli bilim insanlarına, sayfa düzeni ve dizgi işlerini yapan ……………….’na ayrıca teşekkür ediyorum. Çalışmanın başlangıcından itibaren desteğini esirgemeyen ve birliktelik zamanımızdan feragat eden sevgili eşim Aybüke TOPÇUBAŞI EKİCİ ile çalışmanın teşvik ve alt yapısının oluşturulmasında danışman olarak manevi desteklerini esirgemeyen Öğr. Grv. Filiz CANYURT’a en derin saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Kitabın okuyuculara yararlı olması temennisiyle…
Kenan Mehmet EKİCİ
Yazar Adı :
Kenan Mehmet Ekici